AGERØ-SENDEREN

Den 20. oktober kom der igen brev fra Toldstrup med besked om, at jeg inden fraflytningen fra Thyholm skulle etablere en Eureka-station på den lille ø Agerø i Limfjorden nær Mors. Altså på cyklen igen og køre de 22 km til det lille Neessund mellem Thy og Mors. Her ventede Baes (senere oberst T.P. Eiby Nielsen) med to tunge kufferter magen til dem, jeg kendte så godt i forvejen.

Målet var den lille Agerø, hvor lærer Knud Hansen ventede os i den beskedne skolebygning. Det var dengang, der endnu var enelærere til, så det forenklede jo sikkerhedsproblemet. Knud Hansen havde på forhånd sagt ja til at være med, selvom han faktisk ikke anede, hvad projektet drejede sig om. Han troede, at han blot skulle have en antenne stående skjult oppe på skolens loft og så ellers ikke foretage sig noget særligt.

Han skulle blive klogere.

Efter at have afleveret kufferterne med det komplette udstyr tog Baes afsted igen, mens jeg blev hos lærerfamilien et par dage for at instruere Knud Hansen i betjeningen af Eureka'en.

Min instruktion af Knud Hansen i brugen af apparaturet blev nedskrevet kort efter krigen og lød temmelig ordret sådan:

"Eureka'en er en Pejlesender, forstaar du, den sender Radioimpulser paa en meget kort Bølgelængde over en Radius af 100-200 km. Impulserne opfanges af noget oppe i Maskinen, som hedder en "Rebecca". Naar Maskinen er inden for Rækkevidde, hører du en høj Fløjtetone, og saa er du klar over, at der er Kontakt. Saa sender du det Signal, du vil faa tildelt fra Chefen, det kan f.eks. være L - altså prik - streg - prik - prik, og saa sender du Morsetegnet L med Nøglen. Dette Signal opfanges af Maskinen, og Piloten vil være i Stand til med stor Nøjagtighed at pejle sig frem til Eureka'ens og din Position og dermed sætte en aldeles nøjagtig Kurs mod sit Drop-punkt. Og her skal du se, hvis der opstaar en Nødsitua tion, saa kan de vigtigste Dele i Apparatet ødelægges. Der er en lille Sprængladning inde i Kassen, som tændes af en Detonator. Det staar vist i Instruktionsbogen, ja, her er det: "Gnid Strygefladen rask hen over Tændsatsen og søg omgaaende Dækning. Der gaar 10 Sekunder, før Eksplosionen ødelægger Anlægget". Det haaber vi ikke, du kommer ud for, men Apparatet maa under ingen Omstændigheder falde ubeskadiget i Tyskernes Hænder. Og naar vi saa er færdige her, sender jeg Besked om, at du nu er klar, hvorefter London faar Besked".

Jeg er temmelig sikker på, at en professionel radiomand næppe ville acceptere denne forklaring som teknisk fyldestgørende, men det tog vi nu ikke så tungt på. Det viste sig da også hurtigt, at Knud Hansen og hans Eureka kom til at fungere tilfredsstillende, meget endda.

Den 27. oktober telegraferede Toldstrup til London og meddelte, at stationen på Agerø var klar under koden avnet IPSLEY. Knud Hansen kom altså hurtigt i gang.

Fra slutningen af oktober 44 og til begyndelsen af maj 45 opererede Knud Hansen mindst 50 gange med IPSLEY og fik ofte anerkendende telegrammer fra England for sin fortræffelige indsats.

I samme telegram til England meddelte Toldstrup, at Thyholmstationen, som nu havde fået kodenavnet IBLE, var flyttet til Sørvad, ca. 10 km syd for Holstebro.

Thyholmperioden var forbi, nu skulle der tages hul på et nyt afsnit


Uddrag af Svend Erik Christensen "Hilsen til Borhild". Humilitas, 1990 (pp. 34-35)